7-armad ljuststake


En ljusstake med sju levande ljus har alltid lockat mig att göra.

Lägg märke till i bilden att ljusstaken inte är jämntjock utan såväl tjocklek som bredd varierar. Jag hade problem med att hitta lämpliga ljusmanschetter, de fick inte vara för stora, varför jag även har gjutit dessa.

Bilden visar em ljusmanschett med gjutformen i silikon.

Nedan visas sidostyckena i formen.

Över och under använder jag plexiglas eller akrylplast. Den är bara 2 mm tjock så att den blir lättböjlig. För ljusen borras hål. Först måste man mäta ut så att ljusen hamnar på lika avstånd från varandra. Tänk då på att skivan är i böjd form. I plan form blir det andra avstånd.

Överdelen skruvas fast i sidostyckena och då står inte ljusen rakt upp utan man får fräsa upp sidohålen för ljusen så att ljusen står rakt upp. Det innebär för de två nedersta hålen att de blir starkt ellipsoidiska. Jag använder en rund slip som man sätter i borrmaskinen och fräser med den. De finns i olika storlekar på Biltema, rekommenderas!

Nedan visas hålen underifrån.

Här visas hållarna för ljusen. Jag köpte 22 mm t-kopplingar för kopparrör. Det är nämligen så att vanliga kronljus passar inte i någon rördimension men väl i kopplingsdelen i en t-koppling. Man skjuter ju in 22 mm-röret i kopplingen. Jag sågade till kopplingarna där så behövdes så att se inte stack ut nertill i formen.

Kopplingarna fylldes nertill och på sidan med modellera så att inte betongen rinner in i kopplingen. Upptill sparas så mycket att det passar för kronljuset.

Lägg även märke till ståltråden som syns i formen. Den fungerar som armering, man kan aldrig vara säker!

För att få rörhållarna att stå rakt upp vid gjutningen har jag trätt ner 22 mm kopparrör enligt bild och fixerat dessa med en bräda upptill. Här är det mycket viktigt att man mätt upp rätt mått på brädan för rören.

Här har jag skruvat på underdelen av plexiglas. Jag har dessutom lagt formen i en sorts vagga för att avlasta så att inte formen när den fylls med betong trycker ner på brädan och rör inställningarna av rören. Formen kan annars tryckas ihop med brädan. Som det nu är ligger rören fria och påverkas ej av formens tyngd.

På bilden visas hur jag gjort för att avslasta formen.

Resultatet blir ju ganska bra!

Formen eller rättare plexiglaset klara 3 - 4 gjutningar, därefter får man byta ut plexiglaset. Det beror på att man måste böja plexiglaset när man tar ur ljusstaken samt att skruvhålen vidgar sig. Men 3 - 4 ljusstakar är inte fy skam.