Gjuta


Betongens konsistens

 

Normalt när man gjuter med finbetong, ska betongen innehålla så lite vatten som möjligt. Ju mindre vatten desto högre hållfasthet. Om nu betongen är "torr" blir den även svår att få att flyta ut och få bort luftbubblorna.

Lägg märke till håligheterna i bordet som är gjutet med finbetong.

 

För att lyckas måste man nästan ha en betongvibrator. Sådana finns för ett pris på c:a 1000:-, men de fungerar sådär.

När man gjuter bordsskivor eller prydnadsföremål behöver man inte tänka på detta utan kan i stället använda avjämningsmassa tilsammans med armering. Bordsskivor ja även prydnadsföremål armerar man med lämpligt järn- eller stålnät. För bordsskivor används med fördel nät som golvläggarna använder till badrum, kostar c:a 50:-.

Prydnadsföremål armerar jag ofta med en rak ståltråd på känsliga ställen.

För att få betongen att flyta ut gör jag den blötare. Den får dock inte vara vattnig utan som en kak- eller tjock pannkakssmet i konsistensen. Det är viktigt att röra ut betongen i vattnet mycket noga, det får inte finnas torr betong kvar. När jag är nöjd med konstistensen låter jag betongen stå och dra några minuter samtidigt som jag knackar på blandningskärlet så att eventuella luftbubblor flyter upp.

När jag använder avjämningsmassa kan jag inte vänta någon längre tid eftersom den börjar brinna ganska fort.

En annan fördel med en blötare betong är att den flyter ut mycket bra och det är ganska lätt att få bort luftbubblor.


Verktyg för gjutning

 

När man ska gjuta betong beövs lite olika verktyg beroende på storlek av projekt.

1. Ska man gjuta en spis eller diskbänksskiva behövs en eller flera kraftiga hinkar, en helst motordriven omrörare, något att dra av gjutningen med. Undersidan ska jämnas ut så mycket som möjligt.

Motordrivna omrörare kan vara ganska dyra men Bauhaus har sålt en som är både borrmaskin och omrörare för c:a 400:-

Vanliga borrmaskiner går tyvärr dåligt att använda eftersom de går för fort, varvtalet måste vara mycket lågt. Har de varvtalskontroll och man ställer ner dem, orkar de inget i stället och risken är att man maskinen brinner.

2. För att gjuta mindre prydnadsföremål behövs blandningskärl, något att blanda med, sked eller likande. Här kan man använda sin vanliga skruvdragare också med en mindre omrörare. Här behövs inga kraftiga maskiner.

 


Betongens konsistens på film

 

Här visar jag när jag blandar betong till en fågel. Lägg märke till konsistensen. Som jag sagt tidigare ska den vara som pannkakssmet.

Klicka på filen för att se ungefär vilken konsistens man vill ha.

 

BlandaBetong.mp4 (4336309)

 

Innan man använder betongen låt den vila några minuter och skaka.

 

Som sista steg visas när jag häller betongen i formen. Kom ihåg att skaka och banka på formen för att få ur alla luftbubblor.

 

Gjuta.mp4 (375028)