Ytbehandling


Oslipad betongyta

 

Betongskivans översta del kallas betonghud. Vanligen gör man inget åt  den utan man vill ha en jämn och slät yta.

Betong är poröst och ytan suger åt sig vätska om man spiller något på den. För att förhindra detta i möjligaste mån måste man ytbehandla bordsskivor och annat som man inte vill ha fläckigt.

På det här området finns det många olika tekniker, egentligen finns det ingen behandling som fungerar perfekt utan möjligen mer eller mindre bra.

 

Impregnering av ytan

 

Det finns medel som impregnerar ytan så att vätskor inte tränger ner djupt. Ett sådant är Steinfix 100.

Steinfix 100 är en sealer eller betongförslutare. Det är en kiselförening som försluter skivan och tränger ned ca 5mm i betongskivans yta.

Man impregnerar ytan med medlet och därefter ska man använda Steinfix 60 som är en såpa för att behandla själva ytan. Man rengör ytan med detta senare och samtidigt får man något fetatre yta som håller ifrån smuts. Genom att upprepa behandlingen med Steinfix 60 eller vanlig grönsåpa ofta får man en förhållandevis bra yta. Använd 0,3 - 1 dl såpa per liter vatten. Låt verka en stund, torka av.

 

Till slut finns ett rengöringsmedel Steinfix 40 som ska användas när något är mycket nedsmutsat.

 

Ett medel som fungerar som en betongsealer är vattenglas. Detta har använts tidigare för att konservera ägg med.

Efter behandlingen med vattenglas måste man även  behandla med såpa enligt ovan.

Vattenglas brukar man få beställa i färghandeln, låg omsättning.

 

Vax

 

Ett annat sätt att skydda ytan är att lägga på ett s k stenvax. Detta måste läggas på i mycket tunna lager. Man måste passa sig så att det inte bildar åsar som är svåra att få bort. Vaxet kan sedan poleras.

Vaxar man en skiva ändrar den färg en aning till en mörkare nyans.

 

Lack

 

En betongskiva kan även lackas med ett färglöst vattenbaserat lack.

 

Erfarenheter

 

Mina erfarenheter av ytbehandling är att jag föredrar stt behandla skivor med såplösningar. Det kan göras om hur ofta och hur många gånger som helst. Att behandla med vax har jag liten och dålig erfarenhet av, men det kan även bero på oskicklighet.

 

Var försiktig med fruktsyror, saft från citron och apelsin som tränger in och reagerar kemiskt med betongen. Går ej att ta bort om det fått verka en stund.

Överhuvudtaget gäller det att reagera snabbt om man spillt något på en bordsskiva. Torka upp men undvik att gnida.

Har man behandlat bordsskivan med såplösning upprepade gånger är ytan fet och står emot bra. 

 

Slipad betongyta eller terrazzo

 

Man kan även slipa betongytan och ta bort betonghuden. Man kommer då ner till de stenar som utgör betongens ballast. Genom att slipa och polera ytan får man fram ett mycket vackert mönster av de slipade stenarna.

Ytan kallas terrazzo.

Det finns mycket fina terrazzoytor ofta i varahus, IKEA ett exempel, deras golv som både slipats och sedan polerats av många fötter genom åren. Tänk på det nästa gång du besöker IKEA.

 

För att slipa betongen kan man använda vattenslippapper, som finns på Biltema. Man börjar med grovlek 80 och fortsätter med allt finare slippapper, 240 osv.

Slipningen går hårt åt slippappren varför det går åt många och mycket lång tid.

Ett mer professionellt sätt är att använda en våtslipmaskin och diamantsliprondeller. Nackdelen med detta är att det blir mycket dyrt. En våtslipmaskin kostar 4-5000:- och diamantsliprondellerna c:a 500 :-/st.

Ett lite billigare sätt är att köpa en polermaskin, 7-800:-, exvis som på bilden och lägga pengarna på diamantrondellerna.

Diamantrondellerna kan användas båse för torr- och våtslipning. Det som visas på bilden är en sats med grovlekarna 50, 100, 400, 800, 1500 och 3000. De två senaste används endast för polering.

Genom att vara försiktig med polermaskinen kan man ha ytan lätt våt och slipa med polermaskinen även vått. Obs dock maskinen är inte avsedd för att slipa vått.

Det fungerar även med torrslipning men det dammar och går långsammare.

Ska man torr- eller (lätt-)våtslipa måste man se till att ha skyddsglasögen, skyddskläder mm. Det blir både vått, kladdigt och dammigt. Inget man gör inomhus!


Lagning av hål mm olika betongföremål

 
Ibland händer det som man inte vill ska hända, man upptäcker ett hål eller skada på sitt mödosamt gjutna föremål. Ofta beror dessa på luftbubblor som inte man fått ut ur föremålet. Det kan även bero på annat exempelvis skador när man tar ut föremålet ur formen.
Att slänga och gjuta om är ett sätt men är skadan liten kan man reparera den.
Att bara blanda ny betong och lägga på brukar inte fungera särskilt bra... betongen fäster dåligt eller inte alls på det skadade stället. Man ska alltid blöta hålet eller skadan innan man försöker.
 
Jag har funnit ut att man ska sikta den torra betongblandningen med en mycket fin tesil eller annan sil som är finmaskig. Man slipper då de grova kornen som är svåra att handskas med.
 
Jag blandar en liten mängd Betongakryl med vattnet innan jag blandar betongen. Betongakrylen gör att betongens vidhäftningsförmåga ökar avsevart.
Betongakrylen finns att köpa även i små mängder hos www.wsochcompany.se. Det går inte åt speciellt mycket!
 
Jag har läst i någon tidning att man ska laga hål i betong med kemisk metall. Det blir inte speciellt snyggt eftersom man får en helt annan färg på detta än betongen. Dock vidhäftningen är mycket bra. jag använder kemisk metall som lim mellan olika material exempelvis metall och betong/trä.