Senaste nytt


Mitt senaste projekt är att bygga hus i betong som är ihåliga så att man kan tända ljus i dem.

På bilden nedan ser man några av dem.

Först och främst måste man ha en form att gjuta i. Här kan man göra på lite olika sätt, jag har gjort formen i tunn plywood 3,6 mm tjock etersom den är lätt att jobba i.

Man ser här husets konturer i fyra delar. De vita pluttarna är gjord i silikon och ska ge fönstren i huset. Här får man några problem. Silikon är svårt att limma men det finns ett speciellt lim med en penna som man stryker på båda sidor med för att förbereda limningen. Därefter applicerar man limmet som är av typen superlim. Det finns att köpa i en sats.


För att man ska kunna sätta in ljus i huset måste det vara ihåligt. Man skulle kunna gjuta varje sida för sig och därefter försöka limma ihop huset som man gör med ett pepparkakshus, men så gör inte jag.

Jag fyller utrymmet med en gjutning jag gjort innan i silikon. För att spara på den dyra silikonen gjuter jag runt en form i spånskiva. Genom att stryka spånskivebiten med vaselin eller annat fett ska det gå att dra ut den sedan.


Varför silikon? Jo man måste ha ett eftergivligt material i kärnan för att kunna få ut det ur det inre av huset.

Efter putsning med sandpapper av sidor och förnster ser huset ut som på bilden nedan.

Och i grupp med ljus ser det ju trevligt ut.

Nya skålar

 
Under året har även en del nya skålar kommit till.
 

 

Skålen på bilden t v  är gjord på en stor ballong 22 cm i diameter där jag låtit betongen glida ner långt påballonghalsen. Den är som jag beskrivit på annat håll gjord av två olika betongsorter. Detta gör den ganska oöm för att vara tunn betong.