Formar


För att kunna gjuta stora eller små objekt behövs en form. En sådan kan man av vissa köpa på nätet men ofta vill man att objektet ska ha en annan form än vad som erbjuds, då får man göra den själv.

Här ser vi en form för en arbetsbänk utomhus med hål för en diskho och vattenledning. Lägg märke till att formen är tillverkad av ganska kraftiga träribbor och innanför dessa finns formplyfa samma höjd som ribborna. Formflyfan som även utgör själva botten används eftersom det ger ett mycket slätt resultat.

Obs! bänkens ovansida blir det som i formen är undersida. Den sida som syns på bilden, undersidan blir ganska grov.

För att göra diskbänkshålet har vi använt frigolit. Även om kanten blir lite grov så döljs den av diskbänken när den monteras.

 

Här nedan syns det färdiga resultatet.


Träformar är vanligast när man ska gjuta större objekt som diskbänkar, bordsskivor, hyllor etc. När man ställer högre krav på noggranhet är det enklast att själv tillverka silikonformar. Under menyalternativet Silikonformar tas detta upp i detalj.

 

Formen är gjord av ett original som i det här fallet är gjort först i trä och därefter i gips.

När man gör silikonformen måste man ge den ett stöd därför häller man gips på formen när den stelnat se vidare Skapa silikonform

Här är formen hopsatt med gummisnoddar och man häller betongen  genom hålet. Man måste skaka formen med betong samt ev slå på den med en gummiklubba för att få luftbubblorna att stiga till ytan dvs formens fot.