Andra formar


 

När jag gjöt den öppna spisen som finns som vinjettbild fick jag bygga en form på ett helt annat sätt än en trä- eller silikonform. 

Steg 1 var att rita upp en cirkel som skulle bli formens grund. Därefter skruvade jag fast skruvar som visade formen och i vilka jag kunde spänna fast ståltråden.

Jag började med 4 mm grov ståltråd av vilken jag gjorde 8 stycken formar enligt figuren nedan.

 

 

Dessa sattes ihop med najtråd och hönsnät tills jag fick önskad form på spisen. Stenarna i botten används för att få spisen att stå rakt tillfälligt. Själva skorstenen gjorde jag av ett gjutrör och klädde även det med hönsnät. Hönsnätet fungerar tillsammans med ståltråden som armering. Där det gick använde jag två lager hönsnät eftersom det ska användas för att kleta betong på. Gjutröret sitter kvar och bränns upp när man använder spisen.

Nedan har jag kommit en bit på väg, eldfast tegel är fastgjutet inuti och den nedre delen är fixad. Det svåra kommer när man ska gjuta den övre delen, man måste ha mothåll för att få fast betongen. Det löste jag med en pilatusboll som jag först klädde med skumplast så att inte hönsnätet skulle punktera den. Pilatusbollen pumpades upp och när spisen var klar släppte jag ut luften och tog ut den.

Här har jag använt finbetong, det gick åt några säckar.

 

Observera hur jag klippt upp eldstadens öppning så att jag får en stor eldgrop.

Spisen brinner helt fantastiskt och är helt säker efter 5 års användning. Man kan verkligen elda stora brasor.

Jag glömde att ide´n fick jag för 7-8 år sedan när det var populärt med små lerspisar som det knappt gick att elda i.


Gjutform till vindunksställ

 

 

Vindunksställets gjutform vållade en del huvudbry eftersom jag inte ville ha det så klumpigt och tungt. Jag har därför gjort formen tämligen tunn vilket kan ge knäckproblem. För att minska knäckrisken måste den armeras.

Jag ville dessutom att båda sidor skulle vara så fina som möjligt, dvs det gick inte att lämna en sida öppen under gjutningen.

Formen är gjord så att men gjuter båda delarna samtidigt. På bilden ovan ser man själva formen t v och en gjuten sida t h.

De stora hålen är skapade genom ringar av avloppsrör största dimensionen.

På den förstorade bilden ser man 5 st små aluminiumringar som sats fast där det ska vara genomföringar som sedan håller ihop stället. Ringarna, de stora fästs med silikon.

De små gjuts fast.

Ovanpå formen skruvar jag sedan fast plexiglas och får på så vis fina ytor på båda sidor. Gjutningen sker från öppningen uppåt om man betraktar bilden med båda sidor.

Som vindunksstöd använder jag antingen aluminiumrör eller rundstav av furu som jag borrat hål i så att jag får fast en gängad stäng som används för att sätta ihop allt med.

 

 

 


Runda ljusstakar

 

Jag har tillverklat runda ljusstakar av 50 och 75 mm avloppsrör i olika längder som syns på bilderna.

En fördel med avloppsrören är att de är glatta invändigt vilket ger en slät struktur på ljusstaken. Jag använder även här mina "pluttar" för små och stora värmeljus.

De mindre rören gör att man får mycket tunnväggiga ljusstakar vilket kan vara ömtåligt.

 

Jag har gjort en mall för 6 rör med olika längd som jag kan gjuta samtidigt. Jag har dock bara använt 5 eftersom jag tycker det blir mest harmoniskt.

Man måste centrera "pluttarna" mycket noga.

Jag har fräst ner spår för rören. Då ser jag hur jag ska placera "pluttarna" och med bara lite silikon i änden på röret får jag det tätt.

 

Vid gjutningen får man inte ha för fast eller för lös betongblandning. Konsistensen hos pannkakssmet håller bra här. (Man kan ju ha lös och fastare smet). Man måste helt enkelt testa!

Kom ihåg att smörja in formarna med vaselin annars lär ljusstaken bli kvar i formen. Se även under menyn Avformning hur man gör för att få loss ljusstaken.

Bilden nedan visar de större värmeljusstakarna.


Form till lövet

 

Formen till det stora lövet gör man med hjälp av en sandhög.

Sandhögen formas till en kulle på vilken man lägger rabarberbladet med nervsidan uppåt.

Rabarberbladet måste först ha strukits med någon typ av olja, mat- eller paraffin. Noga!

Över bladet lägger man sedan betongen. Här går det bra att använda fin- ja även grovbetong.

Men.. bladet bör armeras, helst med hönsnät eller annat ganska finmaskigt och böjligt nät.

Till bladet ovan som är ganska stort gick det åt en säck finbetong.

När betongen härdat får man tålmodigt peta ur nervtrådarna.