Platta silikonformar


När man ska göra en "platt" gjutning kan man använda sig av att man sågar ut formen i MDF. Se mer under MDF-form. Nackdelen med en MDF-form är att det ofta är svårt att ta ut betonggjutningen. Jag har beskrivet några varianter på detta med tving mm. Man kan då i stället göra en silikonform. Dyrare men enklare!

Samma form men i silikon. Runt formen ser man stödkappan i gips. Bbetydligt enklare att gjuta i.

Här en annan form som jag gjort om till silikonform.

En form som jag använt för att göra klocka av visas nedan, en fågel är det tänkt att föreställa.

En blomvas i form av en hare visar bilden nedan.

När jag gjuter med platt form lägger jag på en akrylplastskiva och spänner fast den med gummiband eller bultar. I detta fall fyller jag på betongen från harens fötter. Fördelen med plastskivan är att man kan se betongen så att den fyller alla skrymslen.

En annan fördel med plastskivan är att nu blir båda sidor av gjutningen släta och mycket fina. Gjuter man som när man gjuter bord genom att hälla i betongen från en sida så blir den sidan ganska grov.

Blomvaserna är ett annat exempel på plaffa silikonformar.

En viktig sak när man gjuter i en platt form är att att plastskivan ansluter till silikonformen löverallt. Annars kommer betongen att rinna ut och man får putsproblem.

När jag gjuter stödkappan till silikonformen ser jag till att den blir någon mm lägre än silikonformen. Då ökar chansen att plastskivan ska tryckas mot silikonformen. Man kan även fetta in silikonformens delar som trycks mot plastskivan. Fettet utjämnar eventuella ojämnheter.