MDF-form

09.02.2016 14:34

Gjutform av MDF-skiva

Bordsskiva

 

När jag skulle tillverka formen för det lite oregelbundna bordet till höger var jag tvungen att såga ut formen. Enklast och billigast i en MDF-skiva. Själva grovsågningen gjorde jag med en sticksåg. För att få vinkelrät kant och jämn dito fick jag fräsa av kanten med en upp- och nervänd överhandsfräs.

På nästa bild ser man formen lagd på en skiva av plyfa som ska ge ytan dess jämna struktur.

Mellan skivan och formkanten lägger man en silikonsträng av s k badrumssilikon. Jag använder vit så att jag ser kanten bra. Silikonet jämnas ut med något lämpligt verktyg eller med pekfingret doppat i tvålvatten. Silikonet kommer att bilda kanten mellan skivans övre del och skivkanten. Här får man lägga ner lite tid för att få det bra.

Man kan svagt se silikonsträngen på bilden.

Man ser även nätet som ska fungera som armering.

—————


På den tredje bilden ser man en liten del av formen. Observera det vertikala strecket som syns svagt. Där har jag sågat isär formen med en liten tunn och mycket vass japansåg för att få ett mycket fint snitt.

Öppningen ska användas för att ta ut den gjutna skivan ur formen. Man öppnar bara lite, lite så pass att betongen släpper kanten. Det går inte att "hälla" ur den!

Efter sågningen drar jag ihop snittet med tvingar och låser det med skruvar bilden. Här det viktigt att känna efter så man inte känner någon kant!


För att fästa benen gjuter jag fast islagsmuttrar, 4 stycken för varje ben. Kanske lite overkill men någon av muttrarna kanske inte fäster och det går inte att reparera.

Islagsmuttrarna sitter som synes på en bräda som görs fast på formkanten. Jag har även fäst ett finare nät runt muttrarna för att säkra dem.

Armeringsnätet får inte flyta ner till botten då det kan synas där. Därför fäster jag det med fin järntråd som jag senare bara klipper.


 

Här har jag precis hällt i delar av betongen.

Något som även är viktigt är att hela formen ligger i våg. Annars rinner betongen ut och man får en ojämn skiva.


Man kan efterjustera skivans våg då man ser om betongen når olika upp på kanten. Ofta 2-3 A4-papper räcker till för justeringen.


Här ser man det färdiga resultatet med de ingjutna islagsmuttrarna.

Nu är det bara att skruva på benen, ja man måste ju ta loss skivan också.


Stumpstake av MDF

 

MDF har jag använt till formar dels till de ovala borden men även till en s.k. stumpstake enligt bilden till höger.

Här måste man såga och fräsa ur formen ur MDF-skivorna. Jag använde två stycken för att få tillräckligt djup på staken.

Jag beöver ju hål för såväl stumpar som värmeljus.

För att sedan skapa hålen för de olika ljusen när man gjuter har jag gjutit "pluttar" i silikon och limmat fast dem på en plexiglasskiva som jag använder som ovandel för att den ska bli extra jämn och fin.

 

 

 


Form för trekantiga ljusstakar

 
Bilden visar formen för 4 st ljusstakar. Sidan är c:a 6 cm. Genom att såga sidostyckena med 60 graders kant kan man sätta ihop dem till liksidiga trekanter.
För få till värmeljuskoppen har jag gjutit "pluttar" i värmeljuskoppar. Pluttarna är i silikon.
Jag limmar fast pluttarna med vit badrumssilikon,  och ser till att de är exakt centrerade i trekanten.
 
 

 


Servetthållare

 
Samma form som till ljusstaken används men "pluttarna" är nu cylinderformade så att man får ett genomgående hål.
 
 

Fyrkantiga ljusstakar

 
Formarna är tillverkade av plyfa. Ljushållarna, groparna för stora värmeljus, ha gjutits i silikon. Jag har gjutit dem i glashållare för värmeljus.