Gjuta skålar
Ett område som jag sett är populärt på nätet är att gjuta skålar med hjälp av ballonger. De kallas ofta drakägg möjligen därför att de blir mycket sköra.
Efter att ha provat några gånger med mycket skiftande resultat har jag funnit ett tillvägagångssätt som fungerar ganska bra.
Bilderna nedan visar några olika varianter på form och storlekar.
Storleken får man genom att välja olika stora ballonger. De minsta skålarna har jag gjort på en vanlig hederlig glödlampa. När betongen brunnit knäcker jag glaset och slipar noga kanterna så att man inte skär sig!
De s.k. drakäggen gör man med hjälp av en ballong eller boll. Enklast genom att blåsa upp en ballong.
Jag blåser alltid upp två eftersom ballonger har en viss förmåga att smälla, då har minst en kvar.
När man nu ska tillverka ett drakägg är det bra om man har ett par handskar av mycket bra kvalitet på sig.
Jag använder två olika varianter av betong vid tillverkningen. Vanlig betong fungerar dåligt så även den utjämningsmassa som jag använder i övriga fall. Det beror på att betongen lätt blir för blöt och tar för lång tid innan den brinner. Detta gör att den kommer att rinna ner för ballongen, det är svårt att få stopp på den.
På nätet kan man köpa en betong som kallas "Betong zum kneten" eller på svenska modellerbar betong. Den fungerar nästan som en lera som brinner som betong.
Det finns även en sort som kallas "Betong för kreativa" med lite speciella egenskaper.
Jag börjar med att noggrant blanda den första sorten enligt anvisningar. Till två ballonger använder jag 64 ml vatten och 400 g betong. Massan blandas mycket noga, låt den vila 2 minuter och blanda ytterligare. Nu har man en mycket formbar betongblandning.
Först delar jag betongen i två delar, jag ska använda två ballonger. Därefter plattar jag nu ut betongen i handen så att betongmassan är ungefär en handflata stor. Klappa den tunn men så att den fortfarande håller ihop. Placera betongen på ballongens topp. Tag resten av betongen dvs ena betonghalvan, platta ut även den och lägg på toppen. Nu klappar man försiktigt ut betongen på ballongen och låter den sakta ta sig nerför ballongen och så att den bildar skålens väggar. Lägg märke till att det blir ojämnt. Idealet är att få betongen tunn, den täcker mer då.
Var försiktig så att inte ballongen spricker, lätt att få betong i ansiktet då!
Därefter får betongen brinna i c:a 1 dygn.
Här har betongen brunnit 1 dygn. Lägg märke till att den ena ballongen har pyst lite luft. Man får vara extra försiktig med den skålen.
Nu blandar jag en ganska våt blandningen av den andra betongen. Blandningen ska vara som en inte alltför tunn soppa. Spreja först vatten försiktigt på skålen för att nästa betong ska fästa. Blaska nu på betongen och sprid ut den men var försiktig. Det är lätt att spräcka den befintliga skålen som är mycket skör.
Låt nu betongen torka eller brinna i minst ytterligare ett dygn.
Den senare betongen fungerar som en sorts armering för skålen. Den blir ganska tålig och hållfast. Nu återstår bara att smälla ballongen och skålen är klar att måla om man så vill invändigt.
Andra typer av skålar
Jag funderade ganska känge på hur man ska göra för att gjuta en vanlig slät skål. Man behöver ju ett stöd både innåt och utåt i
formen. Nedan t v syns en färdig skål dvs målet.
Jag gjorde så att jag skaffade två lika plastskålar, släta. I bilden t h ser man den inre plastskålen. Mellan skålarna häller man betongen eller egentligen häller man i den yttre och trycker ner den inre tills betongen når kanten. Tjockleken kan man delvis reglera beroende på trycket.
Första gången jag gjorde det här fick jag ett stort problam. jag fick inte loss den inre plastskålen trots noggrann infettning. Den satt som berg. Den yttre kunde jag få loss genom att värma försiktigt med en värmepistol så att den utvidgade sig. Samma sak gick inte att göra med den inre för då spricker betongen.
Lösningen fann jag genom att stryka på några lager latex på den inre plastskålens utsida. Det är latexet man ser i den högra bilden det fransiga som sticker ut upptill.
Latex är tunt och slätt samt starkt efter några lager.
Min idé var nu att dra ut latexet så att det bildas en smal luftficka så plastskålen släpper. Det fungerade!
Gjuta vas
En annan typ av skål är en vas. Jag hade tänkt att använda en sådan som lampfot. Se bilden nedan.
För att använda samma teknik som vid skåltillverkningen behövde jag två plastflaskor eller tillbringare av olika storlek.
I mitt fall blev det plasttillbringare som jag kapade övre delen på. Skruvarna används för att hålla avståndet mellan formdelarna dvs plasttillbringarna. Koppartråden som är fastgjord i den inre plastdelen är till för att kunna dra bort den inre plastdelen när gjutningen är klar. Man får då spänna upp det hela upp och ner samt använda en grov tving för att dra loss den inre formdelen. Att bara fetta in räcker inte.
I botten gjuter jag in ett rör att dra elledningen genom. Dessutom ett gängat rör att skruva på eldelen på.
Man kan naturligtvis hoppa över eldelen och enbart gjuta en vas.