Ljuslykta
Jag såg en bild på en ljuslykta på nätet för en tid sedan. Den var gjord i trä och såg ut som bilden nedan.
Ljuslyktan i trä har jag gjort genom att i en kub om 9,5x9,5x9,5 cm borra hål från fem håll och till slut borra hål för själva värmeljuset.
För att göra samma lykta i betong måste man ha en form.
Jag har gjort formen i plyfa som syns på bilden nedan. På sidoväggarna är påklistrat runda silikoncylindrar lika tjocka som hålets vägg i betonglyktan. De har jag gjutit i silikon.
För att få hålrummet där värmeljuset ska sitta gjuter jag en klump, en kub. Man ser den mellan silikoncylindrarna. På bilden ser man att klumpen är delad i fyra egentligen fem olika delar men nertryckt i mellanrummet. Detta måste man göra för att när man gjutit med betongen ska man få ut silikonklumpen. Enda sättet att få bort den är via sidornas hål som silikoncylindrarna skapat. Klumpen är en kub och större än hålet och måste därför delas för att få ut.
Jag har delat klumpen på fyra lika delar och för att ytterligare underlätta delat en av fjärdedelarna ytterligare en gång.
Sedan måste vi även göra plats för värmeljuset. Det skapar den sista silikonbiten som ligger överst och som jag gjutit i en värneljushållare och därefter modifierat storleken lite på.
Det är trångt om utrymme mellan värmeljushållaren och sidohålet. För att förstärka den vägg där som blir mycket tunn använder jag ståltråd vid gjutningen.
Man ser på den färdiga bilden att lykten är mycket tunnväggig. När jag gjuter har jag även med en "bur" av ståltråd som går runt de olika hålen i lyktan. Speciellt i början är gjutningen ganska svag och det är lätt att någon av de tunna "stolparna" runt hålen går av om man är oförsiktig. Då hjälper armeringen.
Jag har även gjort en variant med kvadratiska hål för den mindre värmeljussorten.